Yaşam

Son Zamanlarda Çok Popüler Olan Tırnak Barları İle İlgili Tüm Soruları Uzmanına Sorduk!

Pumpkin Nail Bar’ın sahibi Buket Kaya ile son dönemde oldukça popüler hale gelen ojeleri konuştuk ve herkesin merak ettiği soruları sorduk. birlikte bakalım…

Sorularımıza cevap bulmadan önce Buket Kaya’nın kurucusu olan Pumpkin Nail Bar’ın hikayesini dinleyelim.

Kabak Çivi Bar, Şişli Osmanbey’de bir dijital medya uzmanı ve bir avukatın ortaklaşa açtığı büyüyen butik bir tırnak barıdır. Yenilikçi tırnak sırtları ve stilleriyle öne çıkan Pumpkin Nail Bar, vizyoner duruşuyla dikkat çekiyor. İskandinav tarzı mobilyaları ve geniş renk kartelasıyla tez sahibi bu küçük işletme, vegan çalışmaları ve hayvanseverliğiyle Kurtuluş Bomonti Nişantaşı serisinin tek örneği oldu.

1) Bir iki yıl öncesine kadar Türkiye’de sırt tırnağı yaptırmak pek yaygın değildi. Sizce bu kadar popüler olmasının sebebi nedir?

Sosyal medyanın kamusal alanın doğrudan bir modülü olması bu konuda oldukça etkili olmuştur. İnsanlar kendilerini tepeden tırnağa yansıtmayı daha çok önemsiyorlar. Biz de bu işin o tırnak kısmındayız 🙂 Çivi fon ismi hem zanaat olduğu kadar sanat olduğu için hem de sınırsız seçeneği olduğu için insanların ilgisini çekiyor. Ayrıca bir ay tırnak bakımı ile uğraşmadan güzel ellere sahip olmak herkesin zamanla yarıştığı bu devirde inanılmaz rahat ve büyük bir avantaj. Bunda önemli bir etkiye sahip olan dalın ışıltısıdır.

2) Bir nail art stüdyosuna sahip olmak çok pahalı bir şey mi, aletler, kalıcı oje fiyatları yüksek mi?

3) Karşılaştığınız kişiler en çok hangi kesimden geliyor? Mesela gün içinde hem ev hanımı hem de öğrenci ile tanışıyor musunuz?

Gücünü yeni nesil teknolojiden alan bu süreçlerin en büyük avantajı herkes için geçerli olmasıdır. Bir ev işçisi de gelip jel bakım yaptırabilir, barınma işi yapsa bile tırnakları kırılmaz. Öğrenciler de kendi şeklini tırnaklarına yansıtan çılgın tırnak sanatı yaptırdı. Stillerini destekliyorlar. Her kesimden müşterimiz var. Erkek müşterilerimiz de var. Umarım devamı gelir 🙂

4) İşinizin en zor yanı nedir?

İşin en zor kısmı, gruba ve müşteriye uyum sağlayabilecek nitelikli çalışanlar bulmaktır. Müşteriler her zamanki sıkıntımız değil ama çok şanslıyız, pozitif insanlarla sık sık karşılaşıyoruz, mutlu bir şekilde çalışıyoruz.

5) Bir çivileme stüdyosunun ortalama maliyeti nedir?

Dediğim gibi stüdyoyu nerede tutacağınızdan hangi malzemeleri tercih edeceğinize göre değişir. Yaklaşık bir fiyat vermek gerekirse 2 masası, bekleme alanı ve resepsiyon masası olan, mobilyası, dekorasyonu ve iyi donanımı olan bir stüdyoyu ortalama fiyata açma maliyetinin 150 bin TL olduğunu söyleyebiliriz.

“Buna kira, depozito, emlakçı komisyonu ve çeşitli tadilat masraflarını da eklediğimizde 200-250 bin liraya nereye saklayacağınıza bağlı olarak küçük ve güzel bir yer açabilirsiniz.”

Çok fazla tadilat gerekiyorsa bu fiyat artar, tadilat çok maliyetli olur. Tabii ki, açmak için yeterli değil. Sabit reklam giderleri, her zaman tekrar alınması gereken ekipmanlar, yüksek maaşlar vs derken bunları cebinizde düşünerek ilk 6 ay ek bir bütçe ile girmelisiniz.

6) Müşterilerinizle sorunlarınız mı var? Evet ise bir örnek verebilir misiniz?

Müşterilerimizle yaşadığımız asıl sorun randevularına gelmemeleri veya geç kalmalarıydı. Bu yüzden bu sorunu çözmek için peşinat sistemine geçtik. Artık randevu oluştururken ödemenin yarısını kapora olarak alıyoruz. Son dakika iptalleri, habersiz gelmemek gibi şeyler bizi maddi olarak çok yoruyor.

“Çünkü zaten bir günde alabildiğimiz müşteri sayısı sınırlı ve o randevu da boş. Bu bizim için maddi kayıp anlamına geliyor.”

Randevuya geç geldiklerinde tüm takvim değişir ve bir kişinin gecikmesi 4 müşteriyi daha mağdur edebilir. Bu nedenle bununla ilgili tedbirler alıyoruz. Bunun dışında şöyle problemler olabilir: Jel yaptırıp tırnağını bir yere sıkıştırıp jeli çatlatan veya tırnağını kıran müşteri kırılmaz diyerek gelebilir. Kusur bizden kaynaklanıyorsa ücretsiz olarak telafi ediyoruz, ancak müşteriden kaynaklanıyorsa onarım ücreti alıyoruz.

7) Kalıcı oje ya da jel oje kullananların kullanırken dikkat etmesi gerekenler var mı?

Öncelikle jel tırnak kelimesini ilk kim kullanmışsa onu şikayet ettiğimi belirteyim! jel tırnak ne demek? Jel protez mi yoksa jel laminasyon işlemi mi? İnsanlar aradaki farkı bilmedikleri için jel tırnak istediklerinde tam olarak ne istediklerini anlamak için çaba sarf etmem gerekiyor.

“Dikkat etmeleri gerekenlere gelince, çiviyi zorlayan şeylerden uzak dursunlar. Parmak boğumlarını kullanmayı öğrensinler.”

8) Daha önce de söylediğimiz gibi yeni popülerleşen bir alan bu yüzden eleman bulmakta zorlanıyor musunuz?

En zor şey bir çalışan bulmak! Yani çalışan olmasına rağmen kalifiye eleman bulmak zor. Piyasada çok fazla stüdyo var, şu anda çalışan sayısı bu talebi karşılamak için yetersiz. Yeni mezunların tecrübe kazanmaları belli bir zaman alıyor yani evet çok zor diyebilirim. Çalışanlarımız çok iyi koşullarda ve yüksek fiyatlara çalışmaktadır.

9) Ortalama bir rakam verecek olursanız stüdyonuza günde kaç kişi geliyor?

Yeni açılan bir butik stüdyo olduğumuz için artık çok fazla masamız yok. Potansiyelimiz yüksek, dürüst vizyonumuz ve kaliteli hizmetimiz sayesinde açıldığımız günden beri tam anlamıyla çalışıyoruz.

“7 ay önce kurulduk, şu anda iki masa ile günde 10-12 müşteri alıyoruz. 6 ayda bu sayıyı 20-25’e çıkarmayı, daha sonra da yeni bir şube açmayı hedefliyoruz.”

7-10 gün takvimimiz hep dolu, müşterilerimiz bir sonraki ayın bakımı için dükkanımızdan çıkarken randevu alıyorlar.

10) İş yerinizin tanıtımını yaparken insanların birbirini görmesi mi yoksa sosyal medyayı kullanması mı daha faydalı?

Dürüst olmak gerekirse, reklam vermeye yeni başladık. Şimdiye kadar insanlar birbirlerinden hep haber aldılar çünkü çok kaliteli hizmet veriyoruz ve fiyatlarımız piyasaya göre uygun. Tabii çok daha ucuza yapanlar da var ama ben dükkanım olmayınca ve müdavimi olduğum zamanlar böyle yerleri tercih etmezdim, benim gibileri dükkânımıza misafir ederim. Elbette en faydalısı, organik olarak, insanların birbirlerini memnuniyetle davet etmeleridir. Halen yaptığımız işlerin bir kısmı ile sosyal medyada reklam vermeye devam ediyoruz ve görsellerden de işlerin farkı belli olduğu için oradan gelen ve sistemli müşterimiz haline gelen birçok kişiyle tanıştık.

11) Bir müşteriden aldığınız en tuhaf istek neydi?

Bu soruyu çalışanlarıma sordum ‘Manikürsüz kalıcı oje’ deyip güldüler. Bu istek bize garip geliyor ama yine de isteyene yapıyoruz.

“Bunun dışında müşteri olarak kabul etmediğim bir adam aradı ve pedikürdeki ölü deriyi toplayıp kendisine satmamızı istedi.”

Şok olduk. Piranha balıkları için yem olarak kullanıldığını söyledi. Çok yüksek fiyatlar teklif etti. Ne olursa olsun, müvekkilimizin DNA’sını satacak gözümüz var mı? Adamı engelledim.

12) Tırnak barlarının çoğunda Rus ve İranlı kadınlar çalışıyor. Sizce neden Türkler tercih edilmiyor?

Rusya, çivi teknolojilerinin geliştiği ve bugünkü haline geldiği ve hala geliştiği yerdir. İranlı kadınlar da Rusya’nın etkisiyle bu işe erken başlamışlardır.

“Uzmanlık konusunda bizden çok daha önce başladıkları için o coğrafyadaki Rusya ve İran ya da yakın ülkelerden gelen uzmanlar bizim uzmanlarımızdan biraz daha tecrübeli ve konuya hakim durumdalar.”

13) Kalıcı oje veya jel tırnak yaptırmanın ortalama maliyeti nedir?

Çok geniş bir ölçeği var. Etiler, Bebek, Caddebostan gibi yerlerde protez tırnak yaptırmak 900-1000 TL arası tutuyor. Ayrıca 200 TL’ye yapan yerler var. Ölçeğimizi orta segmentte tutmaya çalışıyoruz. Kalitemizden ödün vermeden elimizden gelen en uygun fiyata yapmaya çalışıyoruz.

“İyi bir yerde kalıcı oje için ayda 300-350 TL, jel güçlendirme yani jel laminasyon için ayda 400-500 TL fedakarlık yapsınlar.”

Bu tabii ki ortalama bir fiyat. Altı ve üstü de mevcuttur.

14) Geçmişte çok fazla nail back stüdyosu açıldı, rekabet etmek zor mu? Ya da diğerlerinden farklı olmak için ne yapıyorsun?

Evet, bu işletme açıldığımızdan beri yeterince büyüdü, yerimiz Şişli Osmanbey’de. Biz açtığımızda mahallemizde yer yoktu, bizden sonra birçok dükkan açıldı. Bizden sonra açılan bazı yerler ne yazık ki kapandı, bu konuda şanslıyız. Hala yeni yerler açılıyor, eskilerin bir kısmı kapanıyor, bir kısmı büyümeye devam ediyor. Yeni mağaza derdimiz yok çünkü mağaza sayısı artıyor ama müşteri sayısı da artıyor. Her hafta ‘ilk defa yaptıracağım’ diyenlerle karşılaşıyoruz. Rekabet sorununa gelince, işimiz ve vizyonumuz güçlü. Biz kendimize güveniyoruz. Bize gelip 150 liraya jel yaptırıp sonra yaptırıyorlar. Tırnak sanatımızda farkımız ön plana çıkıyor. Yapamayacağımız çivi yok.

15) Tırnak sanatçısı olmak isteyen birinin hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Kendini geliştirmeye çok açık olmalıdır. Bu pazar sürekli değişiyor, sürekli yeni çalışmalar, yeni teknikler, yeni teknolojiler geliyor. Fiyat, süre ve performans açısından en iyisini seçip konfor alanından çıkabilmelidir.

“İyi eğitim gerçekten çok önemli, uzmanlıklarını bildikleri kişilerden eğitim almalılar.”

Youtube, instagram ücretsiz eğitici içeriklerle dolu, her zaman takip edilmeli. Müşteriden önce eşleri, arkadaşları ve kendileri üzerinde çok denemeliler. Yeterli ekipman kullanmak işlerini kesinlikle çok daha kolaylaştıracaktır ve bunu unutmamaları gerekir. Eğitimden sonra birkaç ay çok çalışırlar ve denerlerse kısa sürede iş bulabilirler.

Peki tırnağın arkasını kesmek dışarıdan göründüğü gibi hiç de kolay olmadı diyelim. ?

Biz Pumpkin Nail Bar’ın tasarımlarına bayıldık, merak edenler için instagram hesaplarına yönlendirebiliriz…

haber-aslanapa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu