Teyit, seçim döneminde siyasilerin açıklamalarını incelemeye başladı.
Seçim tarihiyle ilgili tartışmalar sürerken, yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçmek için çalışan doğrulama programı, seçim dönemine özel bir çalışma yürüteceğini duyurdu. Çalışma kapsamında siyasetçilerin televizyon yayınlarında, sosyal medyada ya da mitinglerde yaptıkları açıklamaların doğruluğu incelenecektir.
Türkiye’de yapılacak genel seçimlere ilişkin resmi takvim henüz açıklanmasa da seçim tarihiyle ilgili tartışmalar son haftalarda arttı. International Fact-Checking Network (IFCN) Elements Guidelines for Elements’in imzacısı olarak faaliyet gösteren doğrulama kuruluşu Teyit, seçim döneminde mitinglerde, televizyonda ve sosyal medyada siyasetçilerin açıklamalarının tezlerini incelemeye başladı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Onay Editörü Emircan Saç, “Siyasetçiler seçim dönemlerinde yanıltıcı bilgiler kullanabilir. 2023 seçimleri yaklaşırken yanlış, çarpıtılmış veya bağlam dışı bilgilerin yayılmasını önlemek ve hesap verebilir bir seçim sürecine katkıda bulunmak için ‘Beyan Denetimi’ çalışmalarımızı başlattık.”
Metodoloji 31 uzmanın katkılarıyla oluşturulmuştur.
Çalışma kapsamında siyasetçilerin açıklamalarını incelemek için başka bir metodoloji oluşturulmuştur. Bu süreçte Türkiye ve yurt dışından 27 farklı kurumda seçim, kamuoyu araştırmaları, seçmen tercihleri, telaffuz analizleri, medya, habercilik ve teyid alanlarında çalışan 31 uzmanın görüşü alındı.
Teyit, uzmanların katılımıyla hazırladığı metodoloji ışığında, Twitter’da 2 milyondan fazla takipçisi bulunan ve gündem yaratan siyasi parti liderleri, parti sözcüleri ve aktif siyasetçilerin açıklamalarını takip edeceğini duyurdu. Doğrulama kuruluşu Teyit, siyasetçilerin açıklamalarını incelerken, bilgiyi ‘doğru’ veya ‘yanlış’ olarak nitelendirmekle kalmayıp, bilginin aldatıcı yönünü vurgulayarak bağlamı aktarmaya odaklanıyor. Politikacılar tarafından verilen bilgileri çarpıtma, bağlamından koparma, desteksiz/temelsiz, yanlış ama…, uydurma, abartma ve cımbızlama gibi beyanlara konu olarak sınıflandırır.
Kullanıcılar yanıltıcı bilgiler paylaşan siyasetçileri uyarabilecek
Teyit’in seçim döneminde internet sitesinde yayınladığı Beyanname Denetim çalışmasına da kullanıcılar net bir arayüzle katılabilecekler. Teyit.org’u ziyaret eden kullanıcılar, yanıltıcı bilgi paylaşan ve analizleri sosyal medya hesaplarından paylaşan siyasetçileri uyarabilecek.
Türkiye’de cumhurbaşkanlığı doğrulama sistemini onaylayan ilk siyasetçi açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye Personel Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Küme Başkan Yardımcısı Engin Altay ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay’ın isim açıklamalarına yer verdi.
“ Çalışmamız aktif siyasetçilerden hesap soracaktır.”
Teyit Editörü Emircan Saç, organizasyonel ve editoryal süreçlerin tarafsızlık, bağımsızlık ve şeffaflık esasına dayandığını hatırlatarak değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı: Seçmenlerin doğru bilgilere başvurması için incelediğimiz şüpheli bilgiler yelpazesindeki siyasetçilerin açıklamaları. Bu sayede siyasetçileri seçmene ilettikleri bilgilerde daha şeffaf ve paylaştıkları yanıltıcı bilgilerden hesap verebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Aktif siyasetçileri hesap vermeye çağıran çalışmamızın bu işlevinin değerli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz.