Psikososyal destek nedir ve nasıl verilir? Psikososyal destek ekibi kimlerden oluşuyor?
Milli Eğitim Bakanlığı Psikososyal Güçlendirme Eylem Planı hazırlamıştır. Psikososyal temel nedir, nasıl verilir ve psikososyal destek ekibi kimlerdir? Psikososyal pekiştirme nedir, nasıl verilir ve psikososyal pekiştirme ekibi kimlerden oluşur? Psikososyal pekiştirme nedir ve nasıl verilir? Psikososyal destek grubu kimdir? Detaylar burada…
PSİKOSOSYAL TEMELDE EYLEM PLANI
Milli Eğitim Bakanlığı, afet bölgesi illeri ve afetten doğrudan etkilenmeyen diğer illerde uygulanmak üzere Psikososyal Temel Eylem Planı hazırlamıştır.
Plan ile depremden doğrudan etkilenen iller başta olmak üzere tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yapılacak psikososyal güçlendirme çalışmalarının tüm süreçleri derecelendirildi.
Yapılacak çalışmalarda kullanılacak belgeler “orgm.meb.gov.tr” adresinde yayımlandı.
Psikososyal Güçlendirme Eylem Planı kapsamında 10 ilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlardan oluşan psikososyal destek ekipleri tarafından öğrenci, öğretmen ve ailelere yönelik psikolojik ilk yardım programı (PIY) uygulanmaya başlandı. depremden etkilenir. Bu çalışmalar 1 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek.
Ayrıca deprem bölgesi illerinden nakledilerek başka illere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere yönelik okulların kapalı olduğu dönemde il ve ilçe psikososyal destek ekipleri tarafından başlatılan PİA çalışmaları da devam etmektedir.
16-17 Şubat 2023 tarihlerinde rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından sorumluluk bölgelerindeki rehber öğretmenlere ve psikolojik danışmanlara “Deprem ve Yas Psikoeğitim Programları” hakkında uzaktan bilgilendirme toplantıları ve öğretmen-veli görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.
Eylem Planı’ndaki ikinci aşama çalışmalara ilişkin “Deprem-Öğretmen Oturumu” yarın öğretmenlere, “Deprem-Aile Oturumu” ise rehber öğretmenler ve ruhani danışmanlar tarafından Şubat ayı ortasında velilere uygulanacaktır. 21-22, 2023. Oturumlarda telaş ve gerginliğin farkında olma ve bunlarla olumlu baş etme gibi temalardan oluşan içerikler yer alıyor.
Depremin ardından yarın derse başlayacak olan 71 ilde her düzeydeki öğrencilere “deprem psikoeğitim programı” uygulanacak.
Program, duyguları tanıma, duygularla başa çıkma, güvenlik, umut aşılama, özsaygı, sosyal bağlar ve yardım arama modüllerinden oluşmaktadır.
Bu çalışmaların ardından okul rehber öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar tarafından beyin sarsıntısından etkilenen öğrenciler için çalışmalar yapılacak ve öğretmen ve aileleri bilgilendirmek amacıyla “Kayıp ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler ve Öğretmenler için Bilgilendirme Toplantıları” düzenlenecektir.
Ayrıca afetten yüksek düzeyde etkilendiği belirlenen öğrencilere rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar tarafından “Psikososyal Destek Psikoeğitim Programı-YAS” uygulanacaktır.
Rehber öğretmen ve manevi danışmanın bulunmadığı okullarda rehberlik ve araştırma merkezi ile uyum içinde uygulamalar yürütülecektir.
PSİKOSOSYAL TEMEL NEDİR?
Psikososyal, kelimenin tam anlamıyla, her zaman birbirini etkileyen ruhsal ve sosyal etkilerin dinamik bağlantısı anlamına gelir; afetlerde psikososyal temel; Afet sonrası oluşabilecek ruhsal uyumsuzluk ve bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilgilerin yeniden tesis edilmesi/geliştirilmesi, afetten etkilenen kişilerin kendi kapasitelerini fark etmelerine yardımcı olunması ve ‘normal’ hayatlarına dönme, afetle başa çıkma/iyileşme/iyileşme sürecinde güçlenme gelecekte toplumda meydana gelebilecek olası afetler ve acil durumlar. Afet döngüsünün tüm aşamalarında yürütülen, becerilerinin artırılması ve yardım görevlilerinin desteklenmesi de dahil olmak üzere yürütülen çok disiplinli hizmetler bütünü olarak bahsedilebilir.
PSİKOSOSYAL TEMEL NASIL VERİLİR?
Afet ve acil durumlarda psikososyal müdahale, etkilenen bireylerin afet sonrası normal yaşamlarına geçiş sürecini hızlandırmak ve toplumun mevcut ihtiyaçlarını belirleyerek; Gelecekteki olası afetlerle başa çıkma, müdahale etme kapasitesinin ve kurtarma/kurtarma becerilerinin arttırılması ve yardım çalışanlarının desteklenmesine yönelik bir dizi faaliyet ve hizmetten söz edilebilir.
PSİKOSOSYAL DESTEK EKİBİ KİMLERDEN OLUŞUR?
Gönüllü psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler beyin sarsıntısının çocuklar üzerindeki etkilerini hafifletmek için psikososyal güçlendirme odalarında etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerde çocuklarda oluşabilecek olumsuz yaygara ve tutumların önlenmesi ve rehabilite edilmesi amaçlanmaktadır. Hem depremin etkisinin hem de içinde bulundukları sosyal ortamdaki değişimin çocuklarda uyum sorunu yaratma olasılığını artırdığına değinen ruhani danışmanlar ve rehber öğretmenler, depremden etkilenen çocukların uyum ve uyum süreçlerini destekleyici faaliyetler yürütüyor. psikososyal destek odalarında beyin sarsıntısı.
Gönüllü okul öncesi öğretmenleri, 3-6 yaş arası çocuklar için oyun terapileri, masal ve hikaye anlatımı, klasik oyunlar, kukla oyunları, resim etkinlikleri ve oyun odalarında çeşitli etkinlikler sunmaktadır. Etkinliklerde kullanılan oyuncak ve ekipmanlar da Sancaktepe ilçesinde görev yapan öğretmenler tarafından tasarlanıp üretiliyor.
Sosyal Market uygulamasını hayata geçiren Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, depremzedelere giyim ve hijyen ekipmanları sağlayarak ücretsiz hizmet veriyor. Ayrıca ilçedeki Meslek Liselerinin istekli öğretmen ve öğrencileri, Mahmut Celaleddin Ökten Öğrenci Yurdu’nda depremden etkilenen tüm vatandaşlara kuaför hizmeti veriyor.
OHAL ilan edilen afet bölgesi dışındaki 71 ilde bulunan okul öncesi, ilk ve ortaöğretim okullarındaki öğrencilerimiz yarın derse başlayacak.
?? https://t.co/a1Qb992kbP pic.twitter.com/zWsdvaNL1h
— Milli Eğitim Bakanlığı (@tcmeb) 19 Şubat 2023kumluhaber.xyz