Haber

Bursa İnegöl’ün değerleri marka oluyor

BURSA (İGFA) –İnegöl Belediyesi’nin başlattığı Gastro İnegöl çalışmaları kapsamında şehrin gizli maliyetleri yeniden gün yüzüne çıktı.

Turizm adına yapılan çalışmaların değerli bir ayağını oluşturan gastronomi çalışmaları kapsamında İnegöl’ün değerli gastronomi maliyetlerinin ülkemize ve dünyaya tanıtılması yolunda 11 esere Coğrafi İşaret başvurusu yapılmış, yanı sıra İnegöl Köfte. İnegöl Simidi, Sedir Otu, İnegöl Cerrah Kuru Fasulye, İnegöl Piyazı, Hınkal (Gürcü Mantısı), Metez (Çerkes Mantısı), İnegöl Süt Kadayıfı, Kaymaçina, Pitta (Bosna Böreği), Büryan (Mişoriz) ve Tosman Helvası (Yeşil-) için yapılmıştır. bakkal) başvurularından 3 tanesi başarılı olmuştur. İnegöl Cerrah Kuru Fasulye, İnegöl Çıbrıka Fabrikası ve İnegöl Süt Kadayıfı coğrafi işaret ile tescillendi.

KAYITLI ESERLERDEN ÖZEL MENÜ SUNULUR

Diğer çalışmalar için süreç devam ederken, İnegöl Belediyesi 3 lezzetin tanıtımı ve coğrafi işaret sürecinin kamuoyuna duyurulması için lansman düzenledi. Salı akşamı Ortaköy Tarihi Kervansaray’da gerçekleştirilen lansmana alanında uzman isimler, gastronomi profesyonelleri, turizmciler, akademisyenler ile İnegöl ve Bursa’dan çok sayıda özel konuk katıldı. Lansmanda, tescilli eserlerden hazırlanan özel menü misafirlere sunuldu.

Lansmanda İnegöl’ün tarımsal zenginliklerinden, çilek ve yaban mersinden özel olarak hazırlanan ve artık şehrin tam ortasında yer alan İnegöl Lokumu, Eyüp Sabri Tuncer işbirliğiyle oluşturulan odunsu bitki kokulu İnegöl Nostalji Kolonyası ile birlikte. mobilyadan ilham alan marka da görücüye çıktı. Lansmanda iki özel eser davetlilerin beğenisine sunuldu. Aynı zamanda şehrin gezi rehberi olan “Travel” taşınabilir uygulaması tanıtıldı.

İnegöl tanıtım sinemasının tanıtımıyla başlayan lansmanda coğrafi işaret alan eserler için gösterimler yapıldı. Ardından Belediye Başkanı Alper Taban kürsüye çıkarak konuklara hitap etti. Coğrafi işaret tescilinin lansman töreni için bir yere geldiklerini hatırlatan Lider Taban, “İnegöl’ümüz sadece gastronomiden ibaret değil. İnegöl’ü sanayisi ve sanayisiyle, tarım ve turizm gücüyle, en değerli özelliği olarak her zaman bahsettiğim girişimci ve müteşebbisleriyle hep birlikte büyütmeye devam edeceğiz. Gastronomi demek kolay değil. Ama özellikle bu alanda çalışan profesyonellerin çok daha iyi okuduğunu düşünüyorum. Onların tavsiyeleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz.”

G ASTRO IEGOL HİKAYESİ

Konuşmasında Gastro İnegöl’ün hikâyesini de anlatan Önder Taban, şöyle devam etti: “Ben biraz Gastro İnegöl’ün hikâyesinden bahsetmek istiyorum. Göreve geldiğimiz 2019 yılı itibari ile özellikle İnegöl ili göçlerin oluşturduğu bir şehir konumundadır. Kafkasya, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve ülkemizin 81 ilinden gelen vatandaşlarımız bu şehirde ikamet etmektedir. Biz de bunu bir zenginlik olarak gördük ve bu zenginlikten daha ne çıkarabiliriz düşüncesiyle çalışmalarımıza başladık. Özellikle hem kırsalda hem de merkez mahallelerimizde yaptığımız taramalar sonucunda; Düğün adetleri, etnografik objeler, şarkılar, türküler, tarihi eserler ve tabii ki mutfak kültürü üzerine araştırmalar yaptık. Burada gerçekten büyük bir zenginlik olduğunu gördük. İnegöl köftesinden daha fazlası olduğunu düşündüğümüz bu zenginliği marka haline getirebiliriz düşüncesiyle yola çıktık.”

11 ESER İÇİN COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPILDI

“2 yıl süren çalışmalar sonucunda coğrafi işaret başvurusu yapmaya karar verdiğimiz ürünlerimiz oldu. İnegöl Simit, İnegöl Hububat Fabrikası, İnegöl Cerrah Kuru Fasulye, İnegöl Piyazı, Hınkal, Metez, İnegöl Sütlü Kadayıf, Kaymaçina, Pitta, Büryan ve Tosman Helva olmak üzere 11 alanda coğrafi işaret tescili yapmaya çalıştık. Bunlarla ilgili süreçler elbette çok anlık süreçler değil.”

3 TAT KAYITLI

“Şu anda 3 eserimizi tescil ettirdik. Cerrah’ın bereketli topraklarından sofralara uzanan eşsiz lezzetiyle tencerede kısa sürede pişen Cerrah Kuru Fasulye, çiğ kadayıf ve tereyağı, bol süt şerbeti ile harmanlanan Cerrah Kuru Fasulye, ceviz ve tahin ile servis edilen İnegöl Süt Kadayıfı kahvaltıda kendine has haliyle, tost üstü etli Bu topraklara özgü kekik bitkisi olan, yemek ve çorbalarda karşı konulmaz bir lezzet yaratan Çibrika Fabrikası’nın başvuruları kabul edildi ve Coğrafi İşareti alındı. Diğer başvurularımızla ilgili süreç devam ediyor.”

ÇİLEK VE YABAN MERSİNİNİN LOKUMLA BULUŞMASI

“Bu sadece coğrafi işaret elde etme süreci değil. Bunun dışında yeni eserler ortaya koyma, katma değerli işler ortaya çıkarma, İnegöl’ün tanınmasına katkı sağlayabilecek yeni enstrümanlar ortaya koyma çabası aynı zamanda. Bu niyetle artık İnegöl Belediyesi olarak gittiğimiz yerlerde İnegöl çileği ve İnegöl yaban mersini karışımından oluşan İnegöl Lokumu ikram edebiliyoruz. İnegöl çileği kendine has özellikleri ile ağırlıklı olarak Kurşunlu yöresi ve çevresinde yetişir. Yaban mersini de son zamanların eseridir. Büyükşehir Belediyemiz ve İnegöl Belediyemizin katkılarıyla ortaya çıkmış, Saadet ve Gazelli Mahallelerimizin yanı sıra Tuzla Mahallemizde de ekimi giderek artan bir çalışmadır. Bu eserler de halka satışa çıkarılacak” dedi.

“Bizde de Gezin uygulaması var. Artık her şey dijitalleşiyor. Artık arama motorlarına aradığımız her türlü konuyu soruyoruz. Gezin uygulaması ile turizm ve gastronomi maliyeti olan bir şehrin gezi rehberi olması gerektiğini düşündük. Şehrin hafızasını, masraflarını ve haritasını içeren, tüm bu keyiflerin ve gezi rotalarının tek çatı altında buluştuğu bu uygulamayı hayata geçirdik. Navigasyon uygulamasını indirdiğinizde; İnegöl’ümüzle ilgili doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve gezi rotalarını bu uygulama üzerinden konumlanmış bir konumda bulabilirsiniz.”

“İnegöl Nostalji Kolonyası, Eyüp Sabri Tuncer markası ile iş birliği ile oluşturulmuştur. Onlara çok teşekkür ederim. Bu marka İnegöl doğumlu bir marka olup 1900’lü yılların başında İnegöl kökenli bu ailenin İnegöl’e gelerek burada ticarete başlaması ve daha sonra İstanbul’a yerleşerek bu alanda markalaşması sonucu oluşan bir markadır. kurmaları ile. Bizim için her zaman gurur kaynağı olmuştur. Biz de mesel olsun istedik. İnegöl’e özgü bir koku yaratıp yaratamayacağımızı sorduğumuzda İnegöl’ün yıllardır ağaçları sanata dönüştüren bir şehir olduğundan ve bu hikayede odunsu bitkilerin çalışılabileceğinden bahsettiler. Daha sonra yapılan çalışmalar ve testler sonucunda bu eseri elde ettik. Bu işin birçok paydaşı var. Destek olan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Alper Taban’ın ardından Kaymakam Eren Arslan kürsüye çıkarak kısa bir selamlama yaptı. Arslan, “Böylesine girişimci insanların yaşadığı böylesine keyifli ve bereketli bir şehirde kendime misyon edinme fırsatı bulduğum için çok şanslıyız. Bu güzel güç ve sinerjinin ilçemizde ne kadar güzel sonuçlar verdiğini görmekten ayrıca mutluluk duyuyoruz. İnegöl’ümüz tarihiyle, doğasıyla, sahip olduğu bedelle, geçmişten aldığı güçle hızla gelişen, büyüyen, geleceğe emin adımlarla ilerleyen bir ilimizdir. İnegöl ise Türkiye ekonomisine katma değer yaratan bir şehir. Sanayisi ve sanayicileri ile bizler için gurur kaynağıdır. Turizm bugün dünya ekonomisinin değerli bir parçasıdır. Ve bugün bu turizmin bedeli yerel gücünüzü göstermektir. Bunun bilincinde olan Önderliğimiz ve ekibinin başlattığı çalışmaların meyve vermesi çok sevindirici” dedi.

Konuşmaların ardından konuklara özel olarak hazırlanan menü ikram edildi ve yemek yenildi. Akabinde karşılıklı istişarelerde bulunularak konukların Gastro İnegöl markası hakkında fikirleri alındı.

haberbozcaada.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu